Српски | EnglishЗбирка департмана за историјску и динамичку геологију и палеонтологију РГФ-a

Током деветнаестог века, у периоду формирања балканских држава и њиховог академског система, започет је пионирски рад на упознавању природних богатстава наше земље. Од 1854. године се на Лицеју одржавају предавања предмета Минералогија са геогнозијом, а 1880. године се формира и Катедра за минералогију и геологију на Великој школи у Београду коју ће водити Ј. Жујовић. У то време, 1883. године, настаје и Геолошки завод Велике школе из кога настају наши Департмани. Како би се унапредила настава, и како би студенти стекли што више практичног знања, формирана је и геолошко-палеонтолошка збирка.

Нашу Збирку чини преко 20 000 примерака и чине је бројне колекције које су, током дуге историје нашег Факултета, сакупили запослени, те бројни легатори – Ј. Жујовић, Д. Антула, П. Павловић, С. Станковић, С. Радовановић, С. Брусина, В. Петковић, В. Ласкарев и други. Поједине колекције су набављене и куповином, односно разменом са другим сродним институцијама из иностранства (као што су колекције Krantz, Cossmann, K&K Geologischen Reichsanstalt in Wien и друге...)

Материјал који се налази у нашој Збирци је од непроцењивог значаја као основа за стручна испитивања на подручју са кога је он сакупљен, као упоредна збирка за уводјење студената у самосталан рад, али и као документ који говори о претходним истраживањима, о развоју наше земље, те о раду значајних личности из наше прошлости.

Најзначајнији део наше Збирке ушао је у Инвентар објеката геонаследја Србије , чиме је трајно обележен њен изузетан значај.

Наша Збирка има статус „музеја у саставу“, односно „музеја затвореног типа“ те је, осим студенатима и запосленима, доступна за стручну јавност, док се групне посете ученика и осталих заинтересованих могу организовати по договору.

did my husband cheat click i cheated on my husband should i tell him
walgreens photo coupon codes gallaghermalpractice.com walgreens photo coupon in store
prescription discounts cards link viagra discount coupon
duphaston tablete za odgodu menstruacije duphaston duphaston cijena bez recepta
post abortion pill andreinfo abortion pill centers

Галерија


[Претходна страна]